Tuesday, October 4, 2011

Jangan bunuhku Ibu!!!!!!






GOMBAK - Gara-gara mahu menyembunyikan kelahiran anak hasil daripada perhubungan haram, seorang pelatih restoran berusia 19 tahun, sanggup mencampakkan bayi perempuan baru dilahirkan dari tingkat dua, rumahnya ke dalam longkang di flat di Taman Selayang Segar 2, Selayang Baru, di sini, pagi semalam.

Bagaimanapun, rahsianya terbongkar apabila, mayat bayi itu ditemui orang awam, yang melaporkannya kepada polis.

Ketua Polis Daerah Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah mengesahkan perkara itu.

Beliau berkata, pemeriksaan mendapati, mayat mangsa yang masih bertali pusat itu berada dalam keadaan tertiarap dalam longkang tersebut.

“Polis mengesan ibu mangsa itu yang tinggal di flat terbabit.

“Kita tahan dia kira-kira jam 9 pagi bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 318 Kanun Keseksaan kerana menyembunyikan kelahiran,” katanya.

Abdul Rahim berkata, hasil soal siasat awal, suspek mengaku melahirkan bayi terbabit kira-kira jam 4 pagi dalam tandas asrama yang disediakan pemilik restoran dia bekerja.

Menurutnya, suspek yang panik selepas mendapati bayi dilahirkan tidak bernyawa, bertindak membuang bayi itu ke dalam longkang.

Menurutnya, mayat bayi itu dihantar ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) untuk dibedah siasat.

Sementara itu, seorang bekas askar, Zahrizan Shaari, 27, berkata, dia diminta jirannya melihat sesuatu dalam longkang perumahan tersebut.

“Saya baru sampai dari Jengka, Pahang lebih kurang jam 7 pagi tadi (semalam). Tiba-tiba ada seorang pak cik panggil, minta saya sahkan sama ada objek dalam longkang adalah bayi atau tidak.

“Bila saya tengok memang betul ada bayi perempuan dalam keadaan bogel tertiarap di situ. Saya terus maklumkan kejadian itu kepada polis,” katanya.

Zahrizan berkata, dia tahu remaja itu tinggal bersama kawan-kawannya di tingkat dua flat berkenaan.



" Tidak aku ciptakan manusia , sebaik-baik ciptaan" At-Tinn

Terpanggil untuk membahaskan isu buang bayi, meskipun telah hadam isu ini, malangnya
semakin menjadi, setiap hari semakin ramai bayi-bayi umpama patung buruk pabila tidak diperlukan di bunuh. Tergamak sekeping hati bernama wanita membunuh jiwa yang bersih bernama bayi, dimana sifat keibuannya?.

Ternyata ramai anak-anak syurga telah masuk ke dalam syurga, mereka bahagia di Syurga. Tetapi pertanyaannya bukankah dosa membunuh jiwa itu harus dibalas dengan qisas atau ta'zir. mengikut perlembangaan sivil, akta 302 di jatuhkan kerana membunuh dengan niat atau sengaja.Mengapa membunuh FITRAH yang bersih ? bukankah itu menambah murkanya ALLAH ?

Tiada yang sempurna baik laki-laki atau perempuan, pertanyaannya apakah setelah tersesat dari orbit FITRAH, tidak ingin kembali ? Mengapa menjauhkan diri dari FITRAH, menjauhkan diri dari ALLAH? Mengapa? Apakah hilang pedoman kehidupan? Apakah bisikan Syaitan membuat kita bangga dengan membunuh jiwa bersih yang suci? Apakah dengan itu membuat jiwa kita bahagia?? ternyata di Dunia hukuman menimpa dan Akhirat jauh lebih pedih....


Tidak akan ada bayi, tanpa sperm dan ovum, kecuali kelahiran Isa ibn Maryam A.S...Namun demikian, tiada Cinta bertepuk sebelah tangan melainkan rogol secara paksa. ALLAH Maha Mengetahui. Meskipun jiwa sudah penuh dengan dosa dan noda. Tetapi mengapa menambah kehitaman di hati? Apakah sudah tidak puas? Apakah dengan melakukannya dapat menutup malu ? ternyata Pengetahuan ALLAH melewati pengetahuan manusia, bukan sahaja keluarga tahu, malah 1 malaysia atau 1 dunia mengetahuinya....

"Setiap anak itu dilahirkan dalam keadaan FITRAH, ibubapanya yang menjadikannya Yahudi , Nasara dan Majusi" Al-Hadith..

Anak itu tetap fitrah, ibu bapanya yang telah menjadi yahudi, nasara dan majusi.Hatta, binatang pun tidak membunuh jiwa bersih, Mengapa khalifah membunuh jiwa yang bersih?? Mengapa sebaik-baik manusia menurunkan martabat di bawah binatang, setelah ALLAH memuliakannya dihadapan para Malaikat dan di anugerahkan sebaik-baik ciptaan....

video

Thursday, September 29, 2011

~ Life find away~





Menyambung "Life go on" yang kelmarin saya catatkan. Setelah sah bergelar Alumni ESQ 165 ,

Mahasiswa angkatan 9 , pada September 2009 membuat teman berubah sudut pandang dan

prinsip yang dipegang selama ini. Teman berusaha sedaya upaya untuk mengubah karakter

teman yang nyata teruk selama ini. Setelah 2 bulan menjadi alumni basic. Teman mengorak

langkah lagi menuju MCB atau Mission and Character Building pada Disember 2009,pada

angkatan ke 8. Teman ingat udah basic 2 hari cukuplah. oHHH Tidak!!!... Mission Statement

membuat teman terkedu, air mata berlinangan saat diminta menulis Misi Kehidupan.Ternyata

Mission Statement membuat teman tersungkur dalam doa dan bersyukur kerana Permaknaan

Syahadat sebenar teman dapatkan di Training MCB. Misi dan Visi yang jelas, tiada pemisahan

antara Dunia dan Akhirat. Dunia adalah ladang untuk akhirat, di mana hasilnya akan dituai di

sana kelak. Teman belajar bagaimana untuk menulis visi dan misi dan nilai. Bagaimana ingin

menjaga nilai seperti menjaga maruah sendiri dan juga diumpamakan seperti Perjalanan

Rasullulah di Uhud . The Climate selain menulis Visi dan Misi, modul terakhir dari hari yang

pertama , teman diajak bermuhasabah serta memaafkan insan-insan lain yang pernah

menzalimi teman. Teman diajak bagaimana untuk mengikut FITRAH yang sentiasa berbisik ke

arah kebaikan, tapi teman abaikan suara itu dan mengikut hawa nafsu. Betapa teman

bertambah terkedu hanya mampu istighfar yang banyak.....



Hari pertama dari Training MCB selesai, bermula hari kedua Training MCB

fokus kepada Character Building. perjalanan spiritual bermula dari surah Ar-

Rahman yang nyata membuka hati dan jiwa teman. Betapa banyak hingga tak

terhitung nikmat ALLAH pada hambanya. Selain itu ALLAH mengigatkan

hambanya agar tidak mendustakan nikmat karuniaNya.membuat teman

merenung setiap kalimah dan ayat dari Ar-Rahman. Setelah itu mula belajar lagi

bagaimana ALLAH membuat perumpamaan agar kita mampu berfikir di balik

kejadian semuanya ada tanda-tanda Kekuasaan ALLAH. Pembinaan Karakter

yang kuat tidak cukup dengan Logik, tetapi jiwa yang di bina untuk kuat hadapi

tsunami kehidupan. Teman melaluinya dengan banyak merenung diri. Betapa

banyak ujian ALLAH untuk teman agar dengan itu teman kut hadapi Kehidupan.

Tetapi teman alpa dan mohon agar ALLAH tarik kembali ujian itu. Tanpa teman

sedari bahawa itulah cara Ar-Rahman mendidik teman agar teman kuat.

Istighfar lagi teman!! banyak bermuhasabah untuk membina karakter. ....

Ternyata Rahsia pembinaan karakter telah diajar 1400 tahun iaitu di suatu

peristiwa Isra' dan Mi'raj dan itulah perintah SOLAT . SEMBAHYANG adalah

kaedah untuk membina Karakter dan membentuk nilai-nilai. Tetapi malangnya

nilai-nilai solat tidak dapat diaplikasikan dlam kehidupan.Oleh yang demikian,

Teman terkedu lagi dan kembali rebah , kerana ternyata solat-solat yang teman

dirikan membuatkan teman bertambah jauh dari ALLAH. Istighfar lagi teman.

Terlampau banyak kecacatan teman dalam mendirikan Solat hingga akibatnya,

perhubungan dengan manusia terlepas dari nilai-nilai solat yang teman dirikan.

ALLAH berfirman " Sesungguhnya Solat itu mencegah manusiadari perbuatan

keji dan mungkar ". Setelah itu teman banyak bermuhasabah kerna solat yang

tidak mampu teman usahakan agar mampu mengubah karakter buruk teman. "

Misi teragung, pengabdian pada ALLAH, Solat solusi kepada pembinaan

karakter"...Bersambung...




Tuesday, September 27, 2011

~Life go on~


\~ Mengimbas kembali perjalanan kehidupan dari seorang yang pasif, hanya layan novel-novel

dan hal-hal emosional...ya Semptember 2009, membuka mataku bahawa kebahagiaan bukan

cukup Fizikal dan Emosional , tetapi ada satu kebahagiaan jauh mendasar ke dalam jiwa

iaitu kebahagiaan Spiritual yang dilupakan tau dikaburi. Training ESQ 165 Mahasiswa

Angkatan ke 9 memberi ku peluang mengenali Kebahagiaan Spiritual yang ternyata lebih

manis dari segala kebahagiaan....Saat itu setelah 19 tahun harungi hidup umpama

" Si buta bertongkat" baru mengenali Pencipta yang Agung, Alangkah malunya seorang

yang berlatar belakang agama tapi hakikat tidak mengenali Tuhan Maha Esa..Air mata

mengalir kerna setelah 19 tahun baru tersedar dari mimpi kehidupan bahawa kenal Al-

khaliq tidak cukup dengan mata zahir tetapi harus kenal Al-khaliq dengan jiwa. Ku

pelajari bahawa selama ini belenggu persepsi dan prasangka telah menutup FITRAH

hingga kebaikan tidak dilihat mindset Out the box tak tercapai...Akibatnya FITRAH tak dapat

dikeluarkan hingga belenggu itu menebal. Ku membersihkannya dengan Istigfar dan air mata

agar FITRAH kebaikan dapat dikeluarkan. Setelah itu Ku harus lindungi FITRAH itu dengan 6

Prinsip dan ternyata prinsip2 ku untuk melindungi diri adalah salah dan ku pelajari Spiritual

Commitment iaitu Mencintai ALLAH di atas segalanya. Hampir jatuh karam diriku mendengar

kisah Ayahanda Ibrahim A.S dan Ismail A.S yang membuat ku berazam agar meraihnya untuk

harungi dunia agar tiada lagi air mata untuk Dunia tetapi Air Mata kerna diriku jauh

dari Pencipta. Spiritual integrity mengajarkan ku agar tidak mengharap balasan manusia ,

cukup Malaikat sebagi saksi dan ALLAH yang membalasnya. Leadership berasaskan tunjuk ajar

Rasullulah S.A.W membuat air mata bagai membanjiri diriku, kerna belum pernah seumur

hidup air mata untuk Rasullulah..." Ah Jahilnya aku saat itu kerna x pernah mahu belajar

kepimpinan dari Rasul sedangkan 1400 tahun kepimpinan yang sempurna dari Rasullulah".

Spiritual Learning , continues Improvemnet a.k.a kaizen..ingat Jepun je terror tapi 1400 tahun

Al-fatihah menjadi Kaizen paling sempurna kuriniaanALLAH buat hambanya, Al-Quran langkah

pembelajaran berterusan , solusi kehidupan dilengkap oleh Al-Karim ( maha Mulia). Ultimate

Vision membuat ku ingin mengayuh kehidupan hingga pertemuan denganNya tetapi betapa

yakin diri kita akan bertemu denganNya?? Kalaua Yaqin , apakah karakter kita merupai orang-

orang yang yakin??. Ikhlas dalam apa ju peranan laksana Matahari yang menyinari, Bulan yang

melembutkan dan Bumi yang menampung..Ku belajar Ikhlas dari Alam Semesta Raya ciptaan

ALLAH. ku ingap cukup dengan FITRAH, buang belenggu dan lindung dengan 6 prinsip.

ternyata tak cukup kerna ia harus di bangunkan dan dilaksanakan. 5 langkah untuk berjaya.

Misi yang ditetapkan, Karakter yang dibina, Mengawal diri , Berkobelarasi dan langkah yang

menyeluruh. 165 langkah Kebahagiaan di dunia hingga Akhirat...


Monday, July 18, 2011

Training ESQ Tingkat Dasar (Basic)



Training ESQ 165 , executive angkatan 59

22-24 Julai 2011

Flaminggo By The lake, Ampang..

Trainer : Dr HC Ary Ginanjar Agustian ( ESQ 165 Founder)

text me , 013-6154349
( Abu Zar)..

Sunday, July 17, 2011

Yb Dr Lo lo' dalam kenangan.....


Mengenali YB Dr Lo lo' Dato' Mohd Ghazali pada tahun 2004, saat itu saya mengenali beliau sejak Pilihanraya Umum ke 11. Waktu itu, Dr Lo lo' bertanding di Parlimen Bukit Gantang, tetapi kalah. Ketokohan Allahyarhamah Dr Lo lo' menjadi bualan guru-guru agama, termasuk guru saya. saya mula meminati untuk mengenali Allahyarhamah yang lantang bersuara untuk kebenaran dan sangat aktif dalam Dewan Muslimat Pas, dari Dewan Muslimat PAS ke Ahli Jawatankuasa PAS Pusat.

Al-Marhumah diberi kepercayaan oleh PAS untuk bertanding di Parlimen Titiwangsa , Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur pada Pilihanraya Umum ke 12, tahun 2008. Mendengar khabar itu betapa seronoknya saya , bahawa Dr Lo lo' akan bertanding di kerusi parlimen Titiwangsa. Dalam percaturan politik, Al-Marhumah mempunyai potensi besar untuk menang, kerna sikapnya yang lemah lembut, tetapi tegas. Sangat rajin bekerja untuk rakyat, dari ramalan saya, beliau akan menang jika permainanya secara adil dan bersih. Alhamdulilah Al-Marhumah YB menang dan beberapa YB lain turut menang akibat tsunami politik 2008 dan bermulalah era sebagai YB...

Allahyarhamah Dr Lolo' sangat lantang di parlimen, sangat concern pada isu2 yang berkaitan rakyat. Saya menonton Sidang Dewan rakyat, dan melihat bagaimana Allahyarhamah memperjuang Hak rakyat terutama di Parlimen Titiwangsa. Beliau menggalas amanah yang diberikan dengan jujur tanpa mengira penat lelah. perjuangan untuk warga Titiwangsa.

Allahyarhamah dikhabarkan mengidap Kanser paru-paru sejak beberapa bulan yang lalu,
ini pun dikhabarkan oleh anak saudara Allahyarhamah yang juga sahabat saya di UIA. Pada
malam ini 17 Julai 2011, Ahad , jam 10:00 malam lebih. Beliau pergi menemui ALLAH yang ternyata lebih menyayanginya selepas bertarung dengan penyakitnya, YB Dr Lo lo' pergi selama-lamanya. Beliau adalah salah seorang ikon saya dalam politik. Ternyata saya kagum dengan Allahyarhamah, dan saya luahkan pada anak saudaranya, betapa saya kagum dengan Al-marhumah kerna Allahyarhamah Dr Lo lo' mempunyai gaya tersendiri dalam politik, hatta dalam PAS, beliau seorang aktivis yang sangat komited dengan parti , hingga di hormati sebagai pejuang. Dan kini Al-Marhumah Dr Lo lo' pergi , meskipun beliau pergi namanya akan diingati, semangatnya mengalir dalam darah pejuang -pejuang keadilan dan kebenaran....

Al- fatihah buat Allahyarhamah YB Dr Lo lo' Dato' Mohd Ghazali dan salam Takziah buat keluarga Al-Marhumah..Moga ALLAH berkati roh dan tempatkan AL-Marhumah di tempat yang solehah. perjuangannya akan di kenang sepanjang zaman......



Thursday, June 30, 2011

Review Transformers 3 : Dark of the Moon


Just return from TGV, Bukit Raja. Yesterday , beli tiket untuk " Transformers 3, Dark Of the

moon". Ingatkan tiket dah sold out untuk malam ni jam 8:45 malam, but rezeki kami nak

tengok jugak adalah seat 2 paling depan...kira still better dari kena bawah sekali. Masuk

panggung jam 8:45 , seluruh panggung dah penuh...so bermulalah strory the dark moon.

Jalan cerita boleh tahan sebab maintain the same director Micheal Bay and producer Steven

Speilberg.








Jalan cerita menarik, just banyak sangat dialog yang tak kena mengena dengan movie.

Action mantop giler, ada watak baru...


Synopsis: Pertempuran di Cyberon telah menyebabkan kekalahan autoboats di tangan

decepticon, menyebab salah seorang dari Prime leaders melarikan diri bersama rahsia

membangun cyberon dan akhirnya terhempas di bulan. satelit Amerika mengesan dan

menghantar angkasawan untuk menyiasat . Rusia juga terlibat untuk mengetahui. Autoboats

diketuai Optimos Prime mengetahui ada saki baki Transformers mendarat di bulan bersama

rahsia membangun kembali Cyberon yang ketuai oleh Sentinel Prime




Hal ini menyebab kerisauan oleh autoboats jika rahsia membangun cyberon diketahui oleh

Megatron dan decepticon. Tanpa disedari, Sentinel prime telah membuat perjanjian bersama

Decepticon dan belot pada Autoboats. Ugutan agar Autobot di hantar kembali ke angkasa.

Muslihat Decepticon diketahui. Perang terjadi kembali di bumi, Bandar Amerika Hancur

sebelum Autobot keluar dari persembunyian. Perang dan aksi yang bess menanti..


Fakta cerita : =Watak transformers baru " Sentinel Prime".

= Autoboat pun ada yang baru selain Arcee, Iron hide, bumble bee..

= Iron Hide finally terkorban dalam pertempuran dengan Sentinel Prime

= watak Mikeala yang dilakon oleh Megan Fox , diganti dengan Rosie huttington-

whitely yang membawa watak carly.

= Banyak ancaman dari Decepticon untuk membunuh Sam whitwicky...
= Megatron dan Star Scream terkorban dalam pertempuran...


Conclusion = tengok The end of Transformers , except Micheal bay ada idea baru

untuk Transformers seterusnya. Sebab leader and commando of Decepticon, Megatron and Star

scream mati...



Thursday, June 9, 2011

Training ESQ Tingkat Dasar (Basic)


ESQ 165 , executive (Basic) training Angkatan 58
10th- 12th June 2011

8:00 am -7:00 pm

Planery Hall, SACC , SHAH ALAM, SELANGOR

Trainer Pak Iman Herdimansyah ( Cadre Dr HC Ary Ginanjar Agustian)

Feels the experience and Get meaningful life

Its your partner in Character Building

Accelerated Culture Transformation


Thursday, June 2, 2011

~ mY HeArt FaLLs In TokYo~

My Entry Tonight is something that i seek into my deep heart, where actually i m gonna

continue my further studies. Looking the university and the culture, perhaps i found political

science in United States Of America, or i found it in United Kingdom, London or Middle East

country. However, i forgot the sunshine country , Japan. My former lecturer Miss Rabiah

Aminuddin went to Japan for her master in Political Science. As i know , Japan is one of the

country that practice moral culture. Even thought, recently they faced disaster earth quake,

Tsunami and rector explosion. However, they still uphold the moral principle that they called

" Bushido" . Bushido have absorb in their heart that make them strong to face the challenge

and the same time redevelop the country. I believe if Japan can practicing Bushido that

make them strong. I believe , as a muslim for 20 years , If Muslim uphold the Islamic principle

base on Al-Quran and Sunnah, we can be much better than Japan, and in the future can brings

back the glory of Islam rules 2/3 of the world. But the question is how they cultivate the

Bushido culture in their life. For Japan, shogun is responsible to brings it to the community .

even thought, in Meiji restoration , the principle still uphold with his speech " I have dream

a unified of the Japan, become strong, independant and modern. And Now we have rails

rolls , western clothing, and canon. But we cannot forget who we are, or where we come

from." The speech that burn the japanese to develop the country but never forget their

grassroot.



Therefore, the formula to build the culture i see in Japan. In order to build a strong

political power and cleanness about politics.The culture must be construct in order to have

fair and square political ideas. In other hand, i see that my heart feels to fall in Japan ,

perhaps i found peace in myheart

Kisah Hati-Alyah (VC)


Tadi bukalah sebuah entry dari one of blogger ni, suka sangat baca entry dia n byf

dia.memang ada connection , pendek kata ada chemistry. Macam-macam kisah antara mereka

yang menjadi kenangan hati, saat hati berbicara, macam-macam yang melucukan so itulah

bunga dan kumbang. Teringin pulak ingin kenangan camtu

sweet memory. I wish i can get it soon.. Hopefully, and kebetulan lagu background dia lagu "

Kisah hati " by Alyah. semalam Ashiteru kiniKisah hati, my emotion full with colour. muzik and

lirik sangat mengasyikkan...so enjoy the song... feelings 2 tonight

Tuesday, May 31, 2011

Zivilia Band - Aishiteru Lyrics




Bangun je tidor, tiba-tiba angin diri mencari sebuah lagu, dengar ku lagu macm jepun2, mula-

mula type Hajime Kenzaki, rupa-rupanya itu story Kamen Rider, terus mencari band indonesia

yang lau nyer tajuk jepun..akhirnya ku temui " Ashiteru" entah kenape petang-petang ni nak

dengar lagu ni....lain macam rasanya...

Maka jejari pun mengepostka ia ke Blog ni...ni ajelah blog2 yang ku ada, kadang2 nak tulis,

kadang baca aje,..kini evolve nak dengar lagu pulak...

enjoy the song~~~

Monday, May 23, 2011

7 core values BUSHIDO


Ramai yang mungkin tidak akan lupa, bagaimana JEPUN suatu ketika dulu menyerang Tanah

Malaya, malah masih ada yang marah atas penjajahan JEPUN. Tetapi dalam masa yang sama

amat suka pada British, padahal sebelum ini amat marah dengan British, selepas je MERDEKA,

maka berkiblatlah MELAYU ke LONDON, segala hal sikit-sikit2 LONDON, hingga lupa mereka

pernah jajah tanah MALAYA, tetapi lupa untuk lihat ke JEPUN yang ternyata banyak yang

boleh dipelajari, al -malangnya lebih suka ENGLAND dan USA, sebagai method nak belajar.

Saya membayangkan kalau TANAH MELAYU belajar banyak dari JEPUN, ternyata

MALAYSIA akan menjadi negara industri yang terbaik selepas jepun, berpegang teguh pada

nilai-nilai yang JEPUN saat ini amalkan, ternyata MALAYSIA tidak perlu menuju ke Barat atas

alasan pelajaran, bahkan mereka akan menuju MALAYSIA untuk belajar...justeru, apakah

rahsia kekuatan bangsa JEPUN hingga berjaya dan terus bangkit untuk berjaya lagi....

Mereka berpegang pada 7 Core Values ( Bushido)

1) Gi = Integriti
2) Yu = Berani
3) Jin= Mencintai sesama
4) Re =Santun
5) Makoto= tulus
6) Meyo= Kehormatan
7) Chugo= Kesetiaan

7 prinsip ini ditanam oleh kaum Samurai= To serve,

Mereka menjadikan Bushido sebagai langkah untuk berjaya dan menjadi prinsip tertinggi

bangsa JEPUN sekitar 20-30 tahun yang lalu. Justeru, nilai-nilai ini ditanam teguh oleh Kaum

Samurai demi memastikan JEPUN seimbang dalam Intelektual dan Spiritual...

Wednesday, May 18, 2011

Pengumuman!!!



Assalamualaikum

Para satria yg dirahmatiNya, 21 Mei (Sabtu) akan diadakan Breakfast Preview khusus utk para Pengetua, Guru Besar, guru2, & PIBG. bertempat di Perpustakaan S.Alam. jam 8.30 - 11.30 pg.

mohon utk war2kan pd guru2 & parents. InsyaAllah akan disampaikan oleh Firdaus Djamaris. Tema "Ke Arah Membina Generasi Unggul"

Aturcara program:

8.30 pagi : Pendaftaran & Sarapan Pagi

9.00 pagi : Pembukaan Majlis

: “Kisahku Remaja”

9.40 pagi : Rahsia Kejayaan: “Ke Arah Membina Generasi Unggul”

11.00 pagi : Diskusi

11.30 pagi : Bersurai


Mengharapkan warga pendidik untuk hadir demi manfaat besar untuk tamadun Umat Nabi Muhammad S.A.W

Tuesday, May 17, 2011

Im Back again!!!!

Berapa banyak kali " Im back again" daaa...sorry u guys macam chipsmore kejap ada , kejap x de,

..tapi chipsmore lagi sedapkan. actually, i busying rite now, reschedule my programme,

short semester pun dah start kan...ada training lagi, business lagi, study lagi...so lot of things need

to be done, but im always open this blog and update comment, itu pun kalau ter amat rajinlah

nak comment ..another one, eden x tahu nak focus isu mana,..

Kalau nak bicara politics = panjang lebar
kalau nak bicara Cinta = emosi berubah-ubah
Kalau nak bicara Spiritual = Jiwa puntak tetap

......
Konklusinya; diamlah kejap, nak cari idea..padahal,idea menulis dah bertimbun-timbun, ketika

berjalan, melihat..tetapi laptop pulah tak de kat tangan...ish2, however, i will update it


By the way before end my conversation kat entry ni
officially annouce


dilancarkan...tarikh tak ingat...

however
nick name dia: zaer nufc
email: zar_mufc10@yahoo.com..
singgalah2

Monday, April 18, 2011

4 Tingkat Training ESQ



For step to happiness with ESQ way 165, Feels the Experience and Get Meaningful Life , Its also is your partner in Character Building to Accelerate Culture Transformation...

ESQ Basic Executive KL 57
Holiday Villa ,Subang Jaya
22-24 April 2011 ( Friday- Sunday)
Trainer : Legisan Sugimin ( Dr Ary Ginanjar Agustian Cader)
get a promotion to join us...

To become Strong Character to face the challenge.....

contact me : Abu zar ( AOC 2020) , 013-6154349

Tuesday, March 15, 2011

Puisi Cinta

~ Hadirnya di kau, di kala dirimu terluka,
mencari ketenangan yang melara jiwa,
umpama rembulan tiada sinarnya,
betapa hidupmu tiada gunanya,

~ Hadirnya jejaka mengintai peluang,
menagih sesuap kasih, peneman jiwa,
membayangi diri betapa tinggi rendah langit dunia,
ternyata diriku hanya pengemis cinta mendamba cinta permaisuri,
~ kecantikanmu hanya silauan permata,
kemanisan senyumanmu , mencairkan jiwa yang membeku,
meskipun, mata zahir melihat kasar, tetapi jiwanya umpama sutera yang indah
kesetiaanmu umpama pakaian harianmu,
dilihat tegas, tetapi wajahmu penuh kemanjaan,
bercita-cita besar membangun tamadun,
bercinta penuh kesungguhan......

ternyata diriku melihat angin bayu terus menemani mu, kerna diriku tidak mampu menggapai cinta mu...

Wednesday, March 2, 2011

We Need future...





Firman Allah SWT, bermaksud "Jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu" (Surah Muhammad, ayat 7)

Jodoh adalah perkara yang sudah ditetapkan oleh Allah yang maha Esa. Tetapi bagaimana kita mengetahui dia memang ditakdirkan untuk kita? Allah SWT mengurniakan manusia telinga untuk mendengar, mata untuk melihat dan aka untuk berfikir. Jadi gunakan sebaik-baiknya bagi mengungkapkan rahsia cinta yang ditakdirkan. Dua manusia yang rasa mereka dapat hidup bersama dan memang dijodohkan pasti memiliki ikatan emosi , spiritual dan fizikal antara keduanya. Apabila bersama, masing-masing dapat merasai kemanisan cinta dan saling memerlukan antara satu sama lain. Lalu gerak hati mengatakan, dialah insan yang ditakdirkan untuk bersama. Benarkah ia seperti yang diperkatakan?

Berikut adalah 10 petanda yang menunjukkan dia adalah jodoh kita :

[B]1. Bersahaja[/B]

Kekasih kita itu bersikap bersahaja dan tidak berlakon. Cuba perhatikan cara dia berpakaian, cara percakapan, cara ketawa serta cara makan dan minum. Adakah ia spontan dan tidak dikawal ataupun kelihatan pelik. Kalau ia nampak kurang selesa dengan gayanya, sah dia sedang berlakon. Kadang-kadang, kita dapat mengesan yang dia sedang berlakon. Tetapi, apabila dia tampil bersahaja dan tidak dibuat-buat, maka dia adalah calon hidup kita yang sesuai. Jika tidak, dia mungkin bukan jodoh kita.

[B]2. Senang Bersama[/B]

Walaupun kita selalu bersamanya, tidak ada sedikit pun perasaan bosan, jemu ataupun tertekan pada diri kita. Semakin hari semakin sayang kepadanya. Kita sentiasa tenang, gembira dan dia menjadi pengubat kedukaan kita. Dia juga merasainya. Rasa senang sekali apabila bersama. Apabila berjauhan, terasa sedikit tekanan dan rasa ingin berjumpa dengannya. Tidak kira siang ataupun malam, ketiadaannya terasa sedikit kehilangan.

[B]3. Terima Kita Seadanya[/B]

Apapun kisah silam yang pernah kita lakukan, dia tidak ambil peduli. Mungkin dia tahu perpisahan dengan bekas kekasihnya sebelum ini kita yang mulakan. Dia juga tidak mengambil kisah siapa kita sebelum ini. Yang penting, siapa kita sekarang. Biarpun dia tahu yang kita pernah mempunyai kekasih sebelumnya, dia tidak ambil hati langsung. Yang dia tahu, kita adalah miliknya kini. Dia juga sedia berkongsi kisah silamnya. Tidak perlu menyimpan rahsia apabila dia sudah bersedia menjadi pasangan hidup kita.

[B]4. Sentiasa Jujur[/B]

Dia tidak kisah apa yang kita lakukan asalkan tidak menyalahi hukum hakam agama. Sikap jujur yang dipamerkan menarik hati kita. Kejujuran bukan perkara yang boleh dilakonkan. Kita dapat mengesyaki sesuatu apabila dia menipu kita. Selagi kejujuran bertakhta di hatinya, kebahagiaan menjadi milik kita. Apabila berjauhan, kejujuran menjadi faktor paling penting bagi suatu hubungan. Apabila dia tidak jujur, sukar baginya mengelak daripada berlaku curang kepada kita. Apabila dia jujur, semakin hangat lagi hubungan cinta kita. Kejujuran yang disulami dengan kesetiaan membuahkan percintaan yang sejati. Jadi, dialah sebaik-baik pilihan.

[B]5. Percaya Mempercayai[/B]

Setiap orang mempunyai rahsia tersendiri. Adakalanya rahsia ini perlu dikongsi supaya dapat mengurangkan beban yang ditanggung. Apabila kita mempunyai rahsia dan ingin memberitahu kekasih, adakah rahsia kita selamat di tangannya? Bagi mereka yang berjodoh, sifat saling percaya mempercayai antara satu sama lain timbul dari dalam hati nurani mereka. Mereka rasa selamat apabila memberitahu rahsia-rahsia kepada kekasihnya berbanding rakan-rakan yang lain. Satu lagi, kita tidak berahsia apa pun kepadanya dan kita pasti rahsia kita selamat. Bukti cinta sejati adalah melalui kepercayaan dan kejujuran. Bahagialah individu yang memperoleh kedua-duanya.

[B]6. Senang Bekerjasama[/B]

Bagi kita yang inginkan hubungan cinta berjaya dan kekal dalam jangka masa yang panjang, kita dan dia perlu saling bekerjasama melalui hidup ini. Kita dan kekasih perlu memberi kerjasama melakukan suatu perkara sama ada perkara remeh ataupun sukar. Segala kerja yang dilakukan perlulah ikhlas bagi membantu pasangan dan meringankan tugas masing-masing. Perkara paling penting, kita dan dia dapat melalui semua ini dengan melakukannya bersama-sama. Kita dan dia juga dapat melakukan semuanya tanpa memerlukan orang lain dan kita senang melakukannya bersama. Ini penting kerana ia mempengaruhi kehidupan kita pada masa hadapan. Jika tiada kerjasama, sukar bagi kita hidup bersamanya. Ini kerana, kita yang memikul beban tanggungjawab seratus peratus. Bukankah ini menyusahkan?

[B]7. Memahami Diri Kita[/B]

Bagi pasangan yang berjodoh, dia mestilah memahami diri pasangannya. Semasa kita sakit dia bawa ke klinik. Semasa kita berduka, dia menjadi penghibur. Apabila kita mengalami kesusahan, dia menjadi pembantu. Di kala kita sedang berleter, dia menjadi pendengar. Dia selalu bersama kita dalam sebarang situasi. Tidak kira kita sedang gembira ataupun berduka, dia sentiasa ada untuk kita. Dia juga bersedia mengalami pasang surut dalam percintaan. Kata orang, "lidah sendiri lagikan tergigit", inikan pula suami isteri'. Pepatah ini juga sesuai bagi pasangan kekasih. Apabila dia sentiasa bersama kita melalui hidup ini di kala suka dan duka, di saat senang dan susah, dialah calon yang sesuai menjadi pasangan hidup kita.

[B]8. Tampilkan Kelemahan[/B]

Tiada siapa yang sempurna di dunia ini. Tipulah jika ada orang yang mengaku dia insan yang sempurna daripada segala sudut. Pasti di kalangan kita memiliki kelemahan dan keburukan tertentu. Bagi dia yang bersedia menjadi teman hidup kita, dia tidak terlalu menyimpan rahsia kelemahannya dan bersedia memberitahu kita. Sudah tentu bukan senang untuk memberitahu dan mengakui kelemahan di hadapan kekasihnya. Malah, dia tidak segan mempamerkan keburukannya kepada kita. Misalnya, apabila dia bangun tidur ataupun sakit dan tidak mandi dua hari, dia tidak menghalang kita daripada melawatnya.Apabila kita dan dia saling menerima kelemahan dan sifat buruk masing-masing, memang ditakdirkan kita hidup bersamanya.

[B]9. Kata Hati[/B]

Dengarlah kata hati. Kadangkala, manusia dikurniakan Allah deria keenam yang dapat mengetahui dan memahami perasaan pasangannya. Dengan deria batin ini juga kita dapat saling tahu perasaan masing-masing. Kita dan dia juga dapat membaca fikiran antara satu sama lain dan dapat menduga reaksi dan tindakbalas pada situasi tertentu. Apabila kita yakin dengan pilihan hidup kita, tanyalah sekali lagi. Adakah dia ditakdirkan untuk kita? Dengarlah kata hati dan buatlah pilihan. Serahlah segalanya pada ketentuan yang maha berkuasa.

[B]10. Solat Istikharah dan Tawakkal[/B]

Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Manusia hanya perancang di pentas dunia ini dan skripnya ditulis oleh yang maha esa. Adakalanya, dalam memainkan peranan sebagai pelakon, diberi petunjuk melalui mimpi atau gerak hati. Mimpi memang mainan tidur, tetapi apabila kita melakukan sembahyang Istikharah dan memohon supaya Allah memberikan petunjuk, insya-Allah dengan izinnya kita mendapat petunjukNya. Jika dia pilihan kita, buatlah keputusan sebaiknya. Jika tidak, tolaklah dia dengan baik. Semua yang kita lakukan ini adalah bagi mendapatkan kebahagiaan hidup di dunia. Setelah semuanya diusahakan, berserahlah kepadaNya dan terus berdoa. Ingatlah, nikmat di dunia ini hanya sementara.Nikmat di akhirat adalah kekal selamanya.

- [LINK=http://iluvislam.com]Artikel iluvislam.com[/LINK]

Friday, February 18, 2011

E=SC2



Salam 165 to all of you

.... Alhamdulilah, All praises to Allah for blessing us and still in the month of Rabiulawwal, the

month of Prophet Muhammad P.B.U.H. Tomorrow will be my big event in Ampang.

Tomorrow also will brings me to the next level in Spiritual Training. ESQ 165 way is the

human resources training base on Islamic, Iman and Ihsan principle. This training consist 9

days training in order to complete Spiritual training a.k.a Character building training. I had

attend Basic training Mahasiswa, Sept 2 years ago and proceed with Intermediate Training 1

which is Mission Statement And Character Building, after 2 years . Now it is time to increase

our potential with Self -Control and Collaboration ( SC2).. This training perhaps can help me

to face the world in prepare. This training will be conduct by Dr HC Ary Ginanjar Agustian (

ESQ founder) . This also will be myfirst time training with The master. Before this I received

from his successor the knowledge of 165...Pray to Allah..Insyaallah!! Tomorrow will be a

better for me...I will share the 1st moment tomorrow about Self Control...Wait !!


Tuesday, February 15, 2011

~ Khutbah Terakhir Rasullulah~

Khutbah terakhir Rasulullah s.a.w. disampaikan pada 9hb Zulhijjah Tahun 10 Hijriyah di lembah Uranah, Gunung Arafah
tidak akan tersesat selamalamanya

WAHAI manusia, dengarlah baikbaik apa yang hendak kukatakan.
Aku tidak mengetahui apakah aku dapat bertemu lagi dengan kamu semua selepas tahun ini.
Oleh itu dengarlah dengan teliti kata-kataku ini dan sampaikanlah ia kepada orang-orang yang tidak dapat hadir disini pada hari ini.

Wahai manusia, sepertimana kamu menganggap bulan ini dan kota ini sebagai suci, maka anggaplah jiwa dan harta setiap orang Muslim sebagai amanah suci. Kembalikan harta yang diamanahkan kepada kamu kepada pemiliknya yang berhak. Janganlah kamu sakiti sesiapa pun
agar orang lain tidak menyakiti kamu lagi.

Ingatlah bahawa sesungguhnya kamu akan menemui Tuhan kamu dan Dia pasti membuat perhitungan di atas segala amalan kamu. Allah telah mengharamkan riba, oleh itu segala urusan yang melibatkan riba dibatalkan mulai sekarang.

Berwaspadalah terhadap syaitan demi keselamatan agama kamu.
Dia telah berputus asa untuk menyesatkan kamu dalam perkara-perkara besar. Maka berjaga- jagalah supaya kamu tidak mengikutinya dalam perkaraperkara kecil.

Wahai manusia sebagaimana kamu mempunyai hak atas isteri kamu mereka juga mempunyai hak di atas kamu.
Sekiranya mereka menyempurnakan hak mereka ke atas kamu maka mereka juga berhak untuk diberi makan dan pakaian dalam suasana kasih sayang.

Layanilah wanita-wanita kamu dengan baik dan belemahlembutlah terhadap mereka kerana sesungguhnya mereka adalah teman dan pembantu kamu yang setia. Dan hak kamu atas mereka ialah mereka sama sekali tidak boleh memasukkan orang yang kamu tidak sukai ke
dalam rumah kamu dan dilarang melakukan zina.

Wahai manusia, dengarlah bersunggah- sungguh kata-kataku ini, sembahlah Allah, dirikanlah sembahyang lima kali sehari, berpuasalah di bulan Ramadan, dan tunaikanlah zakat dari harta kekayaan kamu. Kerjakanlah Ibadah Haji sekiranya kamu mampu. Ketahuilah bahawa setiap Muslim adalah saudara kepada Muslim yang lain. Kamu semua adalah sama; tidak seorang pun yang lebih mulia dari yang lainnya kecuali dalam taqwa dan beramal soleh. Ingatlah, bahawa kamu akan menghadap Allah pada suatu hari untuk dipertanggungjawabkan di atas segala
apa yang telah kamu kerjakan. Oleh itu awasilah agar jangan sekali-kali kamu terkeluar dari landasan kebenaran selepas ketiadaanku.

Wahai manusia, tidak ada lagi Nabi atau Rasul yang akan datang selepasku dan tidak akan lahir agama baru. Oleh itu wahai manusia, nilailah dengan betul dan fahamilah kata-kataku yang telah aku sampaikan kepada kamu. Sesungguhnya aku tinggalkan kepada kamu dua
perkara, yang sekiranya kamu berpegang teguh dan mengikuti kedua-duanya, nescaya kamu tidak akan tersesat selamalamanya.Itulah Al-Quran dan Sunnahku .Hendaklah orang-orang yang mendengar ucapanku, menyampaikan pula kepada orang lain.

Semoga yang terakhir lebih memahami kata-kataku dari mereka yang terus mendengar dariku.

Saksikanlah Ya Allah, bahawasanya telah aku sampaikan risalah-Mu kepada hamba-hambaMu.

video

Sunday, February 13, 2011

~ Tunang & Nikah~....

Salam....

Saat berbicara tentang Cinta , Rindu mula mengasyikkan kepada si dia.
Kasih berbunga laksana Mawar merah menantikan saat dipetik.

Survey dibuat untuk comform belum diambil. Ikatan pertunangan menjadi langkah awal ke alam pasangan. Ijab dan Kabul menjadi saksi bahawa sah si dia menjadi milikmu.... maka bermulalah alam rumahtangga yang menjadi langkah membina keluarga...


Firstly, menulis tajuk ini bagai sudah lama tidak disuburi. Tetapi oleh kerana sudah ramai sahabat-sahabat teman melaluinya. Maka jiwa terpanggil untuk menulis , memandangkan teman sudah masak di alam percintaan yang tiada penghujung. Oleh perkataan " Cinta" berbagai ragam manusia terjadi , hanya 1 kata semua hasilya boleh jadi berbeza-beza. Esok pula tanggal 14 Feb yang digilai pasangan Cintan iaitu " Valentines Day" yang ternyata menjadi kontroversi agama. Teman ingat tidak ingin berbicara tentang Valentines kerana ternyata Agama Islam melarang ummatnya menyambut Hari kekasih , tetapi terpulang pada penganut agama lain mengenai Valentines.

Percintaan menghasilkan Sayang dan Rindu. Terpulanglah kemana Cinta itu dibawa. Kerana Cinta juga manusia menjadi rapat dengan Tuhan. Kerana Cinta manusia menjadi jauh dari Tuhan. Kerana Cinta , manusia hidup bahagia. Kerana Cinta juga ,manusia hidup sangsara. Maka dari definisi itu , kita boleh simpulkan betapa hebat Cinta , ia umpama pelali yang sama hebat dengan dadah, ia mampu mengambil alih peranan otak dalam diri manusia. Cinta dari hati yang tulus dan ikhlas keluar mencari subjek nya. Justeru, Hati yang lahir dari sanubari yang bersih akan mencari Tuhannya, manusia yang ingin dirapati atau perkara yang dia suka. Cinta yang baik akan membawa manusia menggapai reda Tuhannya. Sebaliknya, Cinta yang bertunjang Syaitan akan membawa manusia kepada lembah Neraka. Maka, perenggan ini ditutup dengan awas !! Mainan hati dan emosi. Kekuatan emosi akan menjadikan manusia cekal dan tabah ditambah kekuatan Spiritual yang menjadikan Manusia bertambah hebat kerana " The Ultimate Love" adalah milik yang mutlak kepada Pencipta sifat Cinta iaitu Allah.

Secondly, Tunang dan Nikah adalah landasan manusia berhubung sesama manusia yang berlainan jantina. Justeru, ia adalah paltform yang terbaik dalam berhubung dengan lainan jantina di bawah Reda Allah. Tanpa platform yang baik maka, berlakulah pelbagai masalah sosial baik dirumah , sekolah , negeri dan negara. Cinta yang tidak diawasi dengan baik akan mendorong :

1) komform dah teramat Rindu dan Cinta = Zina ..Naudzubillah....Moga dihindari teman dan sahabat-sahabat teman...

2) Perempuan mengandung anak luar Nikah. Lelaki tidak mahu bertanggungjawab atau Keluarga tdak merestui anaknya berkahwin,
3) Lahirnya anak-anak luar nikah yang terlampau ramainya.

4) Komform nak tutup malu, Bunuh anak-anak yang tidak berdosa.
5) Anak Perempuan disihkan keluarga, dan Keluarga mendapat malu.

6) Runtuhnya institusi kekeluargaan ( Suami isteri bergaduh menyalahkan sesama sendiri bukan mencari penyelesaian > akibat cerai..

7) Negara mendapat malu kerana statistik anak luar nikah paling ramai, remaja perempuan mengandung bawah umur, kes bunuh anak paling tinggi dan penceraian paling tinggi.

Inilah implikasi " Cinta" yang tiada sempadan , kerana Cinta 7 implikasi negatif yang saya boleh senaraikan, bahkan banyak lagi yang boleh di nyatakan. Maka , Platform yang baik, akan lahir impak-impak yang positif dan menjadi rahmat sesama manusia.


Finally, nak ucap tahniah kepada sahabat-sahabat teman yang berjaya menggunakan platform yang baik.

1) Intan Nadiah & Anuar( tunang sudah)
2) Radhi dan Aisyatul husna ( tunang juga)
3) Musa Abdul wahab & Afiqah Roslan ( Nikah)

dan adalagi yang teman tak dapat senaraikan
Semua Nikah muda....takde tunggu 25 and ke atas.. 20 ke atas dah langsung. tahniah diucapkan dari ber " Valentines" terus platform yang baik..selamat rukun rumantangga. Di Doakan berkekalan dan dikurniakan zuriat yang soleh solehah.

" Ya Allah kurniakan kami Isteri yang solehah, Zuriat yang soleh sebagai penyejuk mata .Dan" jadikan kami imam ( pemimpin yang bertakwa)

( Al- Furqan)

pililah jalan yang terbaik untuk menuju Reda Tuhanmu.